Tilbage til nyhedsoversigt

19.12.2019

 Hamlet Protein investerer i bæredygtig energi

Den 18. december 2019 åbnede Danmarks største varmepumpeanlæg i nyere tid hos Hamlet Protein i Horsens. Her bliver overskudsvarme fra Hamlets fabrik omsat til fjernvarme for 3300 lokale husstande. Det unikke samarbejde mellem privat og offentlig instans manifesterer Hamlets engagement til bæredygtige produktionsprocesser, som er til gavn for både klimaet og de lokale borgere.

Fjernvarme Horsens og Hamlet Protein har samarbejdet om projektet i mere end 2 år og samlet har parterne investeret 8 mio. Euro for at realisere dette unikke projekt. Den nyeste teknologi er blevet anvendt for at optimere genanvendelsen af overskudsvarme fra Hamlets produktionsproces.

Hamlet Protein er global markedsleder og producerer vegetabilsk højkvalitetsprotein til foder til unge produktionsdyr. Virksomheden har udviklet en patenteret proces, der minimerer de faktorer i soja, som kan give problemer for unge dyrs umodne fordøjelsessystem. Den enzymbaseret omdannelsesproces af soja resulterer i et bæredygtigt produkt i sig selv, med den pågældende investering viser Hamlet tydeligt sit engagement i bæredygtig produktion.

”Vi arbejder hele tiden på at reducere vores CO2-aftryk ved kontinuerligt at se på, hvordan vi kan effektivisere vores produktion og vores logistik. Med dette projekt tager vi det et skridt videre, idet vi kan opvarme 3300 husholdninger og reducere behovet for biobrændsel eller naturgas og dermed er det en langt mere bæredygtig varmekilde” siger Stig Victor Petersen, Operations Director i Hamlet Protein.

Det nye varmepumpeanlæg, der er cirka 600 kvadratmeter, åbnede officielt d. 18. december 2019.
Personale fra Fjernvarme Horsens og Hamlet Protein deltog i åbningen sammen med repræsentanter fra byrådet. Anlægget blev indviet af Horsens borgmester, Peter Sørensen.

I det første år forventes det, at anlægget leverer ca. 70.000 MWh og beregninger viser en samfundsøkonomisk besparelse på 6 mio. euro. i løbet af de næste 20 år, og en besparelse for Fjernvarme Horsens på 13,2 mio. euro i samme periode.

”Det er en stor bedrift af alle involverede parter som direkte kommer Horsens borgerne til gode. Jeg er meget stolt af den fælles indsats som har gjort dette projekt til en succes” siger Hamlet Protein CEO Erik Visser. ”Det er et stort øjeblik for os og det bekræfter at Hamlets engagement i bæredygtig produktion er meget mere end en linje i vores årsrapport” konkluderer Visser.

Læs også