Tilbage til nyhedsoversigt

22.08.2018

Hvordan vælger jeg proteinkilde til mit smågrisefoder?

Soja er en velkendt ingrediens i foder. I smågrisefoderet oplever de fleste svineproducenter dog, at ren sojaskrå skaber problemer. Vi ved i dag, at det skyldes, at smågrisene har brug for hjælp fra et skånsomt protein, der kan lette overgangen fra somælk til fast foder.

Et nyt SEGES forsøg (meddelelse nr. 1137) viser dog, at smågrise i en afprøvning opnåede samme produktivitet med almindeligt sojaskrå i foderet som smågrise, der havde fået foder med mere forædlede sojaproteinprodukter. Dén konklusion er lidt kontroversiel – både ift. tidligere forskning på området (Choct et al., 2010; Lalles, 1993; Chen et al., 2011) – men ikke mindst ift. hvad de fleste smågriseproducenter oplever hver eneste dag i stalden, hvor produktionsvilkår og ikke mindst smittetryk er anderledes end på forsøgsstationer, hvor forsøg oftest finder sted.

Med baggrund i hvad vi oplever med vores kunder dagligt - og læser om fagligt - tror vi stadig på disse etablerede sammenhænge:

  • At måden, man fremstiller sojaproteinet på, har en vigtig indvirkning på fordøjelsen hos smågrisene. Alle sojaproteiner stammer fra soja, men soja indeholder skadelige stoffer (anti-nutritionelle faktorer), der nedsætter fordøjeligheden og giver problemer med utrivelige smågrise. Derfor tror vi på, at det er vigtigt at skabe produkter med så lavt et indhold som muligt af anti-nutritionelle faktorer, så vi hjælper smågrisen godt på vej

  • At vi skal være ekstra påpasselige, når vi fodrer smågrisene. Deres fordøjelsessystem er endnu ikke fuldt udviklet, og de er ikke i stand til at opnå fuldt udbytte af de tilførte næringsstoffer. Tarmen skades, hvis de får foder, der ikke matcher deres umodne system

  • At en høj proteinfordøjelighed for et sojaprodukt er et godt pejlemærke for, at smågrisene kvitterer med en god og solid produktivitet (Cervantes-Pahm et al. 2014; C. Pedersen, J.S. Almeida, H.H. Stein 2016; Sønderby Bruun et al. 2014)

 

Af samme grund har vi skabt en guide omkring sojaprodukter til dig, der gerne vil træffe et oplyst valg ift. at vælge den proteinkilde, der passer bedst til dine smågrise, produktionssystem – og selvfølgelig pengepung.
Her diskuterer vi gennem videoer og artikler, hvordan de forskellige måder at producere sojaprotein på, påvirker indholdet af de skadelige anti-nutritionelle faktorer og hermed også fordøjeligheden af produkterne.
Gå på opdagelse i vores guide omkring sojaprodukter her

 

 

   

*Eksterne kilder udleveres på foranledning